5 интересни факта за пианото

posted in: Блог, Статии | 0
5 интересни факта за пианото

Ето пет интересни факта за пианото 🎹:

1️⃣ Първото пиано

Първото пиано е изобретено през 1700 г. от италианския майстор на музикални инструменти Бартоломео Кристофори. Той го е нарекъл „gravicembalo col piano e forte“ (клавесин със звук пиано и форте), поради възможността му да произвежда както тихи, така и силни звуци.

2️⃣ Броят на вътрешните части

Обикновено пианото има около 12,000 до около 14,000 вътрешни части, които трябва да бъдат монтирани и настроени внимателно.

3️⃣ Мощността на удара

Когато пианото е настроено правилно, чукчетата удрят струните със скорост от около 20 милисекунди.

4️⃣ Най-голямото пиано

Най-голямото пиано в света е известно като „Fazioli F308“. То има 3,08 метра дължина и тежи около 570 килограма.

5️⃣ Рекорд за най-дълго свирене 🎶

През 2022 г. пианистът от Румъния – Турзо Золтан (Thurzó Zoltán) поставя световен рекорд за най-дълго свирене на пиано от 130 часа.

The longest marathon playing keyboard  www.guinnessworldrecords.com

„Благодарим ви, че избрахте да споделите времето си с нас на vlapiano.com! Желаем ви приятно четене на нашите статии. Не забравяйте да ги споделите с приятели и колеги, за да помогнете на други музикални ентусиасти да развиват своите умения. Очакваме ви отново скоро с нови и вдъхновяващи материали!“

📖💡 Не забравяйте да разгледате публикациите ни от категория „Теория за начинаещи“. Там ще намерите полезни материали като например „Как да четем ноти част 1“, „Как да четем ноти част 2“ и други. Погледнете и допълнете своите знания още днес!

Прочетете още :

Публикации от „Теория за начинаещи“ :