Грешки на пианото

posted in: Блог, Статии | 0

Всяка грешка на пианото е малка стъпка към напредък и малък урок към подобряване на уменията у всеки начинаещ пианист.

 Думата „грешка” сама по себе си има относителна стойност, защото всеки възприема по различен начин действителността, съответно музикалната действителност. При някои хора грешката може да създаде вътрешен блокаж, като им повлияе негативно върху всички заложени качества и таланти (дори все още да не са развити у прохождащия пианист), а за други- чудесен урок, който може да подобри и усъвършенства уменията им. Точно така! Всичко е въпрос на гледна точка, защото понякога грешките на пианото могат да бъдат най-добрият учител. Искате или не ще правите грешки, много от тях ще се повтарят, но това не трябва да ви отказва. Просто се изправяте и продължавате смело напред към подобряване на всички умения. Те се изграждат постепенно в процеса на работа. Не се чувствайте разочаровани и в застой, защото най-голямото удовлетворение ви очаква. Когато свирите с лекота това, което обичате е най-зареждащото нещо и бързо ще забравите колко време сте отделили в труд и усилия, за да научите нотната партитура.

  Важно внимание трябва да се отделя на практическата част- колкото повече практикувате дадено нещо, ставате по-добър и умел в него. На първо време трябва да се изградят умения, но те се изграждат чрез правилни и ефективни начини и насоки от преподавател, усилена работа, постоянство и не на последно място желание. Ако искате мотивацията „да не ви напуска” и интереса към свиренето да не изчезва, задължително правило е да гледате реално на ситуацията. Това може да реализирате като не се надценявате натоварвайки се с повече от колкото имате възможност.

Тук идва мястото и на най-важното, а това е добрият ментор-учител, който ще ви помогне да стъпите здраво на земята, като ви изясни какви представи и очаквания може да имате. Най-важното е, те да са реални и разумни, спрямо вашите индивидуални качества и особености. Защото, дори и да имате добри вродени заложби, ключът към успеха е упоритата работа и ежедневното търсене на способи за подобряване и развиването им.

Прочетете още: