Как да учим пиано с помощта на MIDI и Synthesia?

posted in: Блог, Статии | 0

MIDI е изключително полезен инструмент за всеки музикант и продуцент. Името му е съкращение от английски език- „Musical Instrument Digital Interface„, което означава- „Цифров интерфейс за музикални инструменти“.

Какво представлява MIDI?

MIDI е протокол, който позволява на компютри, музикални инструменти и друг хардуер да комуникират. Той е формат на данни в света на музикалната индустрия, който съдържа информация какво свири даден музикален инструмент. Интерфейсът-MIDI е разработен за първи път в началото на 80-те години, за да стандартизира нарастващото количество цифров музикален хардуер, като завършеният стандартен е разкрит през 1982 г. Той никога не предава действителен аудио сигнал- това е само информация. Една връзка MIDI може да пренася до 16 различни канала с информация, всеки от които може да е насочен към отделно устройство. MIDI каналите са най-важни, когато работите с външен хардуер. Всяко устройство във вашата MIDI настройка може да бъде настроено да изпраща или получава данни по определен канал. Информацията тече в една посока за MIDI връзка. Ето защо ще видите до три MIDI порта. Най-често срещаната конфигурация е три порта с един MIDI IN, един MIDI OUT и един MIDI THRU. IN е вход, OUT е изход, а THRU повтаря входния сигнал и се използва за свързването на повече от едно MIDI устройство.

MIDI файлът може да бъде записан с помощта на електронна клавиатура или чрез специална софтуерна програма (DAW), с която може да се редактира директно в нея. Ако композирате музика, като използвате плъгини във вашата DAW програма, MIDI клиповете са регионите на вашата времева линия, които контролират кои ноти да възпроизвеждат вашите приставки и кога ги възпроизвеждат.

Как се учи пиано с помощта MIDI файлове?

Най-вероятно сте виждали много клипове в Youtube, които са екранно записани. Това са обучителни видеа, които се възпроизвеждат с помощта на приложението „Synthesia“. То е софтуер, който помага на всички пианисти да учат по забавен начин.

Как се случва това ли? Лесно! MIDI файлът просто трябва да се зареди в програмата и така веднага се представя графика изобразяваща дигитална клавиатура с падащи клавиши.

Файловият формат задава на „Synthesia“ списък с инструкции, които описват точно по кое време кои ноти да се свирят, с помощта на кои инструменти. По този начин програмата с прецизна точност възпроизвежда музикалното произведение. Може да изпълнявате всяка песен, която обичате, само трябва да имате нейната MIDI версия. Може да изтеглите и инсталирате „Synthesia“ от тук: https://synthesiagame.com.

Synthesia

Гъвкавост и функционалност

Само с един клик на мишката може да зазвучи вашата любима музика. От настройките на „Synthesia“ лесно може да се регулира бързината на музиката, като се зададе желаното темпо. Програмата има множество инструменти като например функция за зареждане не само на MIDI, а и на MusicXML файлове, преработена навигация за ноти на цял екран, поддръжка на Apple Silicon на macOS, контролиране на силата на звука, контрол върху външния вид и още много, които може да прочетете тук: https://synthesiagame.com.

Пряк път

Най-бързият начин да преминете направо към песен е да използвате директните пътища на „Synthesia“, вградени направо във вашата операционна система.

На Mac: щракнете с десния бутон върху песента и задръжте курсора на мишката върху „Отваряне с“ и изберете „Synthesia“. (Ако имате тракпад вместо мишка, щракнете върху песента с два пръста.)

Как да заредим MIDI файлове в Synthesia?

Първо е нужно да решите къде искате да съхранявате песните си на вашия компютър. Това може да бъде в папката „Музика“ на вашия потребителски акаунт или в „Нова папка“, която трябва да създадете сами.

Стартирайте „Synthesia“ и изберете „Настройки“ от началния екран. Отидете на раздел „Песни“ от списък вляво. Намерете и щракнете върху големия бутон под списък с търсени папки.

Щракнете върху „Записи“ в списъкът с папки за навигация. След като намерите и навигирате в желаната папка, тя трябва да показва броя на намерените песни в долната част на прозореца. Щракнете върху бутона „Добавяне“ в горния десен ъгъл.

Пиано за начинаещи

Научете се да свирите на пиано с MIDI клавиатура, като използвате различни начини да го направите.

Един популярен метод е да намерите онлайн уроци или видео уроци, специално предназначени за обучение по пиано с MIDI клавиатура. Те могат да бъдат намерени в YouTube или чрез онлайн музикални програми.

Също така може да закупите MIDI файл на вашата любима музика и просто да го заредите в „Synthesia“. Предимството в този случай е, че ще имате свобода да избирате музиката, която харесвате (версии на любими песни или различни музикални пиеси). Но, преди да теглите, каквито и да било MIDI файлове, е важно да обърнете внимание на сложността на музикалното произведение. Тя трябва да отговаря на вашите пианистични възможности.

Препоръчително е паралелно да вземате частни уроци по пиано при учител, който има опит в работата с MIDI клавиатури. Това може да бъде чудесен начин да получите индивидуални инструкции и обратна връзка, докато се учите да свирите. По този начин обучението може да протече по-гладко, като подобрявате уменията с помощта на преподавател. Само с опитен учител по пиано може да изградите правилна техника на свирене. В този случай друго предимство е, че може да се свържете с други музиканти като вас, които също се учат да свирят на пиано.

Не забравяйте да практикувате редовно и винаги да имате желание да се учите от грешките си, докато израствате като музикант. Така или иначе наличието на всякакъв вид клавиатура (MIDI или не) ще ви помогне да научите пръстите, гласовете на акордите, независимостта на дясната и лявата ръка и т.н. С желание и практика ще можете да се научите как се свири на пиано с вашата MIDI клавиатура, дори много по-бързо и лесно от очакваното!

Източници:

  • https://www.synthesiagame.com
  • https://www.synthesiagame.com/support/guide/addSongs
  • https://synthesiagame.com/forum/viewtopic.php?p=50245#p50245
  • https://blog.landr.com/what-is-midi
  • https://bg.wikipedia.org/wiki/MIDI

Последни публикации:

Прочетете още: