Как усложняваме свиренето на пиано

posted in: Блог, Статии | 0

Свиренето понякога може изключително много да ни затрудни. Не е лесно, когато трябва да свирим едновременно с двете ръце или поотделно с едната.

Особена трудност за начинаещия пианист може да е различната ритмика в двете ръце, използването на педалите или позицията на ръцете и пръстите, която той постоянно трябва да наблюдава докато свири. Това са предизвикателства, с които се сблъсква всеки съвсем в началото и в случая е нужно е да се обърне изключително внимание, върху това, да се развият правилни двигателни умения, които да не затрудняват координацията на ръцете.

Особено важни са слуховите усещания и представи, които всеки изпълнител изгражда. Само чрез детайлно и дълбоко вслушване в изсвирения звук той може по-добре да контролира свиренето си. Разбира се, нужна е практика, за да може изпълнителят да развие тези умения, чрез които те да се автоматизират.

 И все пак колкото и трудно да е в началото на някои пианисти, предизвикателствата са не малко. Има моменти, в които ние сами си поставяме „малки камъчета”, които ни препъват. Трябва да внимаваме, защото така влизаме в своя собствен капан.

Въпреки това, не се отказвайте, защото всеки преминава през трудности и с малко повече упоритост и желание можете да ги преодолеете.

 Всичко влияе на начина, по който свирим на пиано- позицията на ръцете, стойката или просто как стоят нашите крака. Наблюдавайте за някои важни неща, дали ги правите правилно:

  • Двата крака стъпили ли са на земята?
  • Имам ли напрежение някъде в тялото или ръцете?
  • Столът ми на правилна височина и разстояние ли е от клавиатурата?
  • Вдигам ли рамене?
  • Пръстите лежат ли върху пианото?

  Стигаме до момента, че имате изключително много желание да изсвирите любимото си парче, но какво? Твърде бързате да го научите! В стремежа си да го научите възможно най-скоро, пропускате важни детайли, които след това ви спъват и затрудняват. Изсвирвате пасаж, през който минавате всеки път, но не звучи добре. Тук стабилният метод, чрез който може да избягате и да се отървете от тези малки капани, които създавате, е да свирите бавно. Така по-лесно и стабилно ще научите това, което искате.

  Друг момент е, че още преди да се запишем на пиано искаме да се научим да свирим нещо конкретно. „То ни е в главата” от много време и нямаме търпение да стигнем до нивото, което е нужно за да го научим. Да, ама не! Много трябва да внимавате, да не се подвеждате и с лека ръка да мислите, че веднага би станало. Всичко зависи от това как протича вашето обучение и колко усилия полагате да станете по-добри. Никога не бързайте, да разучавате нещо, което е извън силите ви прекалено рано, защото това не само, че може да забави вашето развитие, а и може моментално да ви демотивира. Просто си дайте време, погледнете реалистично и признайте, че произведението е твърде трудно за вас.

  И все пак, има и добра новина! В днешно време не е нужно да си виртуоз, за да изсвириш своите любими парчета. Има богато разнообразие от лесни версии за пиано, които може да намерите в какъвто стил си пожелаете.

 Понякога искаме да научим много любими произведения, но е нужно достатъчно време за работа. Необходим период за трениране и изработка, за да постигнем успех при изпълнение. Животът е забързан, постоянно сме затрупани с ангажименти, заемаме се с много задачи, но най-важната е да отделим достатъчно време, за да свирим. Както спортистите ежедневно полагат усилия да са във форма чрез постоянни тренировки, така и за да свирим добре ни е нужно време, в което да практикуваме. Идея е да създадете свой график и да включите в него време, което да бъде отделено само за свирене. Всичко зависи от вас!

  Нерядко се случва, когато свирим някое произведение да бързаме прекалено много. Да, в някои случаи бързото свирене е необходимо и е за добро, но трябва да внимаваме. Прекалим ли с бързината това би ни довело до „музикален срив“ и „изгаряне“, излизайки извън контрола на нашите способности. Един от важните и основни проблеми са, че често се случва да свирим музикално произведение, което не ни харесва. Възможно е да не се чувстваме стимулирани, за да продължим активно да работим върху него. Дори и на пръв поглед произведението да не ви харесва, спрете и се замислете! Какво ви харесва в него? Дали това е малка част от произведението?! Спрете и вижте хубавото в нея, защото това ще ви помогне да се чувствате по-мотивирани да го свирите. Дори впоследствие ще разкриете красотата и на цялото музикално произведение.

  Ако не сте сигурни се обърнете към специалист, който да ви погледне, за да даде правилни насоки. Важно е, още в началото да знаете, дали сте на прав път. Внимавайте, защото поправянето на стари и грешни навици (запаметени и автоматизирани) е изключително трудно, дори невъзможно.

Никой от нас не е съвършен! Изправете се и признайте своите силни и слаби страни. Анализирайте, когато свирите- кое ви демотивира? Лесно е да се откажеш, когато ти се изпречи трудност по пътя. Но най-важното оръжие, което може да притежава всеки в тези моменти е да премахне всички вътрешни препятствия, да се самоизследва и да приеме истината, за това което вижда (без значение дали е сложно или досадно).

Прочетете още: