Какво е ISRC и как да го получа?

posted in: Блог, Статии | 0

Ако се питате „имам ли нужда от ISRC“? Тогава, отговорът е да!

Тези кодове са нужни, ако пускате музика с търговска цел. Правилното администриране на ISRC кодове е от значение за всяко комерсиално издание. Ако дадена песен се пуска за обществено ползване, притежателят на правата е отговорен за получаването и присвояването на ISRC код за нея. Кодът позволява на разпространителите и телевизионните оператори да вършат работата си правилно. Освен това гарантира, че получавате заплащане! Всяка песен, която слушате днес, трябва да има прикачен към нея ISRC код.

Какво е ISRC?

Значението на ISRC е („Международен стандартен код за запис ISRC“) 12-символен, буквено-цифров код, който се присвоява на музикално произведение, предназначено за търговско пускане. ISRC се състои от двусимволен код на държавата, код на регистрант от три знака, представляващ лицето, което е кандидатствало за ISRC; двуцифрен код, обозначаващ годината на записа/издаването; и накрая, петцифрен сериен номер.

За какво се използва ISRC кодът?

Той се кодира в звукозаписа на самата песен и позволява на притежателя на правата- без значение дали е независим изпълнител или голяма звукозаписна компания да идентифицира и проследи неговият „живот“ (тоест, веднъж присвоен ISRC, идентифицира записа през целия му живот). По този начин звуковите системи, разпространителите и стрийминг услугите могат да четат метаданните, прикачени към записите.

Те се използват и за проследяване на продажбите на запис къде по света се слуша музикалното произведение (потоци и радио възпроизвеждания) и колко често. (Класациите на Billboard го използват, за да проследят популярността на песента) ISRC също така съдържа информация за автора(ите) на песента, изпълнителя(ите), както и универсалния продуктов код. Музикални дистрибутори и търговци на дребно не могат да разпространяват, освен ако вие вече нямате кодове за вашата музика.

Всяка песен, която е пусната за обществено ползване, трябва и ще има уникален идентификатор, кодиран в нея. Ако имате 4 песни на EP (миниалбум), имате нужда от 4 уникални кода, за да идентифицирате 4-те отделни песни. Същото важи и за албум, дори за версия на живо на студиен албум.

Нужен ли е ISRC код за кавър или ремикс?


Категорично, да! Може да са записи на съществуваща песен, но те са нови. Това означава, че им трябва уникален ISRC код. След като кодът е създаден за конкретен звуков файл, той никога не трябва да се променя, дори ако правата върху записа се прехвърлят на нов собственик. Трябва всяка песен да има само един ISRC код.

Не трябва да се притеснявате да правите кодирането сами, защото то обикновено се оставя на инженерите по мастеринг, персонала на звукозаписната компания, дигиталните дистрибутори или производителите на компактдискове.

От къде мога да получа ISRC код?

Можете сами да станете ISRC мениджър и да създавате ISRC кодове за вашите записи и музикални видео продукти. Много изпълнители обаче избират по-лесен начин, тъй като кодът може да бъде получен безплатно от техния дигитален дистрибутор или звукозаписна компания. Има много компании, които предлагат ISRC, обикновено безплатно като CD Baby, Tunecore, Distrokid и други, ако закупите техните услуги като мастеринг, разпространение на музика или други. Те ще вградят кодът във вашия аудио файл.

Имате ли нужда от код за издание на Spotify?

Да, имате нужда! Той се предоставя чрез компанията за разпространение на музика, когато издавате нов запис.

Последни публикации:

Прочетете още: