Какво трябва да знаем, преди да закупим пиано?

posted in: Блог, Статии | 0

Купуването на пиано е вълнуващо решение за всеки, който иска да се потопи по-сериозно в дебрите на музиката.

На пазара има изключително разнообразие от пиана по вид и характеристики, но кое по точно да изберем? Много често, докато се стигне до правилният избор това може да ни коства много „главоболия“.

Кое е идеалното пиано за теб? Това е важният въпрос!

Какво искате – акустично или дигитално пиано?

Първата стъпка е в това да изберете какво да е то – акустично или дигитално. Преди да решите прочетете цялата статия. В нея ще научите полезна информация и насоки, които могат да ви спестят не само време и усилия ,но и да ви помогнат да вземете правилното решение.

Акустично пиано

Какъв е звукът?

Преди да закупите пиано е нужно да имате възможност да посвирите на него. Усетете допира на клавиатурата му. 🎹 Вслушайте се в звука му докато свирите. Помислете, харесвате ли как звучи? Всеки човек има различни предпочитания. Някои хора обичат по-ярък, а други по-мек звук.

Чуйте силата на звука на последователно изсвирени тонове. Звучат ли те еднакво силно?… Има ли клавиши, които изпъкват повече от други? Обърнете внимание дали има и такива, които звучат прекалено глухо? Чуйте всички тоновете по цялата клавиатура и ако някъде забележите това, може би пианото се нуждае от някакъв вид поправка.

Уверете се, че клавишите на пианото са гладки, без повреди и пукнатини. Когато свирите на инструмента те трябва да са с адекватно съпротивление и издръжливост. Ако е нужен по-голям натиск върху клавиша, за да чуете звук от пианото, вероятно има някакъв технически проблем.

На кое място ще поставите пианото?

За да поставите избраното пиано на най-доброто място е необходимо да знаете точните му размери. След като ги разберете, бъдете сигурни, че то ще се побере там, където желаете (разбира се, в този случай, трябва да разполагате и с достатъчно пространство 😉).

Вижте каква е обичайната температура и влажност на помещението, в което искате да поставите пианото. Резките промени и колебания на температурата може да му се отразят негативно. Най-подходяща среда за едно пиано е с влажност от 45-60% с постоянна температура 🌡️ от около  20° или стайна.

Има ли гаранция?

За скъпите пиана гаранцията е от решаващо значение, като обичайната е за срок от 5 години. На пазара има редица марки, които произвеждат надеждни пиана. Разберете кои са спечелили признание и доверие през годините. Проследете репутацията на избраната от вас марка и я сравнете с останалите. Проучете какво ново се предлага на пазара. И не забравяйте! Обърнете специално внимание на добрите отзиви от клиенти. 👍

„Втора употреба“ или ново?

Акустичните пиана „втора употреба“ са шанс за тези, които нямат голям бюджет и търсят достъпна цена. 💰 Това може да се превърне в успешна сделка, ако музикалния инструмент е в добро състояние. Внимателно вземете решение, защото при покупка на пиано „втора употреба“ в повечето случаи няма да получите гаранция. Понякога тя има решаващо значение, защото акустичните пиана са доста уязвими и лесно се повреждат. Разберете кога последно е акордирано пианото и съхранявано ли е то в здравословна среда? Обикновено по-старите пиана се нуждаят от по-голямо или по-често акордиране.

Дигитално пиано

Дигиталното пиано или наречено още цифрово е по-различно от акустичното. То вместо струни има цифров звуков двигател, който възпроизвежда предварително записани звуци на пиано през вградени високоговорители или 🎧 слушалки. Когато натиснете клавиш, той се засича от малки сензори. Те предават сигнали към звуковият механизъм, който възпроизвежда тонове. Някои дигитални пиана са проектирани да изглеждат като изправено пиано или роял. Други могат да бъдат много прости, без стойка.

Доброто дигитално пиано трябва да звучи приятно, с възможност за добър контрол върху артикулацията и затихването на звука. По този начин то ще прилича повече на акустично, защото звукът му ще е по-естествен.

Броят на клавишите 🎹

Клавишите на едно стандартно пиано са 88 на брой. Има дигитални пиана, които се предлагат само с 61 или по-малко клавиша. За напреднали пианисти е необходимо броят на клавишите да е 88. Ако сте начинаещ пианист и искате сериозно да учите пиано, препоръчително е да вземете пиано с пълния брой клавиши.

Полифония

Полифонията се отнася до максималния брой звуци, които едно пиано може да възпроизведе наведнъж. 🔊 Но защо това е важно за дигиталното пиано? Имаме само 5 пръста на едната ръка и 5 на другата, затова може да изсвирим максимум 10 различни тона. В днешно време дигиталните пиана имат полифония от около 128 ноти. Знаете ли какво означава това? Означава, че такъв вид дигитално пиано ни дава възможност да изсвирим всички тях едновременно.

Реакция на клавишите

Чувствителността на допир е важна. Усетете внимателно клавиатурата на дигиталното пиано като посвирите. Вижте каква е реакцията му когато натискате клавишите с различна сила. По-голямата чувствителност ви дава възможност за по-добър контрол върху клавиатурата на пианото. Това позволява да свирите по-динамично и изразително.

Тежест на клавишите


Производителите създават клавиши с тежест, за да имитират възможно най-добре усещането за акустично пиано. Дигиталните пиана може да имат клавиши без добавена тежест, полу-претеглени клавиши или напълно претеглени (полу-претеглените са с по-лека тежест, а претеглените- с по-силна). Счита се, че пиано с претеглени клавиши доближава най-много тези на акустично пиано.

При новите дигитални пиана може да се зададе определена степен на чувствителност при докосване (как звукът реагира на силата ви на свирене). Методът на настройка може да варира в зависимост от модела. Промяната на чувствителността на докосване няма ефект върху тежестта на клавишите.

Функция „Звуци“

Дигиталното пиано е гъвкав музикален инструмент, защото има способността да възпроизвежда най-различни звуци от почти всякакви инструменти (вариращи от орган до хор). С помощта на тази функционалност, може лесно да създавате музика и да експериментирате с нея.

Инструменти

Дигиталните пиана имат полезни инструменти за обучение. Като например вграден метроном

или функция за свирене на четири ръце, която разделя клавиатурата на пианото на две секции (това позволява на двама души да свирят дуети с помощта на един музикален инструмент). Те могат да се използват като помощно средство за обучение на начинаещи пианисти.

„Втора употреба“

Цифрово пиано „втора употреба“ може да бъде добър вариант, защото е по-евтино. Дигиталните пиана се обезценяват доста бързо, защото всяка година се пускат много нови и по-усъвършенствани модели. Може да ги намерим в много музикални магазини, чрез онлайн реклами или частни търговци на дребно.

Дигиталните пиана не са толкова крехки колкото акустичните, защото не се налагат често ремонти 🧑‍🔧 (дори и за пиана втора употреба). Преди да купите избраното от вас пиано, посвирете на него и опитайте всичките му функции. Това ще ви даде по-добра представа за неговия звук и реакция при допир на клавишите.

Уверете се, че пианото е в добро работно състояние.

Направете проучване на новите модели дигитални пиана, за да разберете дали пианото е на разумна цена.

Заключение

Изборът на пиано не е лесен. Няма такова, което да е подходящо за всички. В случая е важно да претеглите всички плюсове и минуси, за да изберете най-подходящото пиано за вас. Ако не сте наясно и нямате опит, препоръчително е да се консултирате с компетентен специалист, който ще ви даде реална представа за състоянието на музикалният инструмент.

Не забравяйте, след като направите покупката си, да се грижите добре за него! 😊

Прочетете още: