„Тиха нощ, свята нощ“: Мелодията, която обединява света

posted in: Блог, Статии | 0

„Тиха нощ, свята нощ“- една от най-емблематичните коледни песни, която се е превърнала в символ на радостта и спокойствието през празничните дни. Но каква е историята зад тази прекрасна мелодия?

Раждането на Класиката

източник на изображението: https://art-hobby.com

Песента е сътворена през 1818 г. в австрийския град Оберндорф от двама талантливи музиканти – френския поет Йозеф Мор и австрийския органист Франц Ксавер Грубер. Тя е създадена за църковния хор в селската църква Свети Николай.

На Коледа църковният органист се разболява, и Грубер и Мор

източник на изображение: https://ethnomusicologyreview.ucla.edu/

решават да използват акустичната китара за съпровод на песента. Така се ражда тази красива коледна класика.

Песента, със своя топла и спокойна мелодия, бързо покорява сърцата на хората. През 1834 г., Австрийският певец и композитор Франц Ксавер Грубер записва мелодията в книга за местни песни, а през следващите години се разпространява в цяла Европа чрез различни хорове.

През 1839 г., английският певец и композитор Джон Съливан превежда текста на „Тиха нощ, свята нощ“ на английски, което допринася за световната популярност на песента.

Тя става световен хит през 20 век и е изпълнявана от безброй артисти на различни езици.

„Тиха нощ, свята нощ“ не просто звучи всяка Коледа, а създава връзка между хората от различни култури и националности, напомняйки ни за същността на празниците – мир, любов и общност. Вълнуващата мелодия на песента продължава да бъде вдъхновение за света, обединение и олицетворение на коледния дух.

Прочетете още: